Rogerio Ceni, un portar legendar pentru Brazilia

Comentatorii brazilieni au strigat astfel de zeci de ori, la reuşitele sale. Mai exact, de 93 de ori. Rogerio Ceni, pare un golgheter înăscut, dar de fapt el este… portar! Portarul cu cele mai multe goluri înscrise, din toată istoria fotbalului mondial. Dar pentru că am vorbit cu altă ocazie despre reuşitele sale de la porţile adverse, haideţi să spunem câteva vorbe despre întreaga sa carieră. Rogerio Ceni a fost legitimat la FC Sao Paolo pe 7 septembrie 1990, pe când nu avea decât 17 ani şi a debutat la prima echipă în anul 1992, la 19. De atunci, în toate competiţiile, portarul a adunat 943 de jocuri, marcând şi un număr impresionant de goluri, dintre care 47 numai în prima ligă a Braziliei.

Rogerio Ceni, o legendă

Remarcabil este faptul că Rogerio nu numai că este pe primul loc în acest top inedit al portarilor-marcatori, dar are şi cu 30 de goluri mai multe, decât următorul clasat, Jose Chilavert. Aşadar pare imposibil ca vreun portar să-l mai întreacă pe magnificul brazilian în viitorul recent şi chiar îndepărtat… Primul gol l-a marcat abia în anul 1997, dar de atunci nu a trecut sezon fără ca el să puncteze măcar de două ori. Interesant este că recordul lui Chilavert, l-a doborât în 2006, printr-o dublă în faţa lui Cruzeiro, ce a adus echipei sale un punct. Mai mult, în acea întâlnire Ceni a apărat şi un penalty.

 

 

 

Rogerio Ceni și Copa Libertadores

Pe 14 iulie 2005, a fost căpitanul echipei Sao Paolo, care a câştigat a treia Cupă Libertadores din istorie şi a doua de când el joacă la club. Două săptămâni mai târziu, în meciul împotriva lui Atletico Paranense, a devenit fotbalistul cu cele mai multe meciuri din istoria formaţiei: 618. De altfel, a şi purtat un tricou personalizat, cu numărul 618, pentru a celebra acest moment istoric. În decembrie 2005, a fost numit omul meciului în urma prestaţiei fenomenale din finala Campionatului Mondial al Cluburilor, pe care FC Sao Paolo a câştigat-o cu 1-0 în faţa lui Liverpool . FIFA l-a numit şi cel mai bun fotbalist al turneului. Jumătate de an mai târziu, pe 25 iulie 2006, a transformat o lovitură de la 11 metri împotriva formaţiei mexicane Chivas Guadalajara, devenind astfel cel mai bun marcator al echipei în Copa Libertadores. Din toate timpurile! În luna octombrie a aceluiaşi an, Rogerio a jucat al 700-lea meci pentru echipa sa, în victoria cu 2-0 în faţa lui Figueirense. Momentul a fost umbrit în clipa în care, a primit dispoziţie din partea oficialilor meciului, să-şi schimbe tricoul, fiindcă acesta era galben, aproape similar cu cel al arbitrului, aşa că a fost nevoit să joace cu cel al portarului de rezervă. Tot în 2006, Ceni a izbutit să câştige împreună cu Sao Paolo, primul său titlu de campion. În următorii doi ani a repetat performanţa.

Cupa Mondială, doar ca desert

Pe lângă cele două Copa Libertadores, cele trei titluri, o Cupă Intercontinentală şi un Campionat Mondial al Cluburilor, Rogerio a strâns 17 selecţii şi în tricoul primei reprezentative a Braziliei. Majoritatea meciurilor pe care le-a jucat au fost amicale, dar a făcut parte şi din loturile ce au câştigat în 1997 Cupa Confederaţiilor (a jucat 8 minute împotriva Mexicului) şi Cupa Mondială în 2002. Ceni a fost selectat şi pentru turneul final din 2006, unde a jucat 10 minute, înlocuindu-l în meciul cu Japonia, pe Dida.

Mai jos aveţi câteva linckuri în care puteţi vedea peste 60 dintre golurile sale, rezumatul meciului memorabil din 2006, împotriva lui Cruzeiro şi extraordianara paradă la lovitura liberă executată de Steven Gerrard în finala Campionatului Mondial al Cluburilor din 2005:

http://www.youtube.com/watch?v=loHWFKrsXQQ

http://www.youtube.com/watch?v=ZW6cOv1-B0U

http://www.youtube.com/watch?v=IVST_4LSl-M&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=nZVsl1_XipE&feature=related