Mohamed Kallon: un fotbalist şi un club, acelaşi nume

          Se vehiculează tot mai mult că Pantelis Kapetanos va părăsi Ghencea. O mare eroare de management a celor de la steaua, dat fiind faptul că grecul chiar este unul dintre cei mai valoroşi străini care au evoluat la noi (nu degeaba a fost convocat pentru Cupa Mondială…). Iar pentru a-l înlocui se spune că “militarii” urmăresc aducerea unui nume cunoscut din fotbalul mondial: Mohamed Kallon. La 31 de ani este cel mai important fotbalist pe care l-a avut de-a lungul istoriei Sierra Leone.

     Pe lângă perioadele în care a jucat cu destul succes la Bologna, Genoa, Inter, Monaco sau AEK Atena, a evoluat şi în ţările arabe sau în China, unde joacă şi-n prezent.  Dar Kallon a jucat şi-n ţara natală. Întâi la începutul carierei când era departe de vârsta majoratului, iar mai apoi în sezonul 2009-2010 la formaţia… FC Kallon!

Kallon și-a tras echipă în capitală

    Clubul din Freetown a purtat iniţial numele de Sierra Ficheries şi joacă meciurile pe stadionul naţional. De asemeanea, sub vechea denumire, echipa a cucerit trei titluri. Din 2002, contra sumei de 30.000 de dolari, Mohamed Kallon a achiziţionat clubul pe care l-a botezat după numele lui. După patru ani echipa şi-a adjudecat titlul, iar un sezon mai târziu a cucerit şi Cupa naţională. În 2009, după cum aminteam anterior, fotbalistul-patron a venit să joace pentru FC Kallon. Nu a stat prea mult, doar 11 meciuri, în care a marcat şi două goluri, pentru că a primit o ofertă bună de la un club din China, pentru care joacă şi în prezent.

     Puţini ştiu că în 2007 Kallon a fost foarte aproape să semneze un contract cu o echipă din Premier League. Mai întâi a fost în discuţi cu Birmingham şi mai apoi cu Derby County. Părţile se înţeleseseră, dar africanul nu a putut primi permis de muncă în Anglia, pentru că, deşi avea statutul de internaţional, jucând în majoritatea meciurilor pentru Sierra Leone, s-a lovit de o clauză ciudată. Faptul că naţionala ţării sale se afla pe locul 79 în clasamentul FIFA contravenea legilor campionatului britanic. Acestea spun că un fotbalist din afara Europei poate îmbrăca tricoul unui club din Premier League, doar dacă acesta joacă în mod constant pentru o ţară aflată între primele 70 ale lumii!

    Cele mai bune sezoane ale fotbalistului-patron au fost 2001-2002 şi 2004-2005. În primul dintre ele a îmbrăcat tricoul lui Inter de 28 de ori în Serie A, înscriind şi 9 goluri. Şansa lui a fost că Ronaldo şi Recoba au suferit accidentări serioase în acea perioadă. După încă doi ani mai puţin reuşiţi la Inter, se transferă la Monaco, unde bifează în primul sezon 34 de meciuri şi 11 goluri, pentru clubul care în acel moment era vicecampion european.

    Este povestea unui fotbalist care ar putea ajunge în Liga I. A jucat la cel mai înalt nivel, dar a reuşit şi performanţa să menţină pe propria cheltuială un club de primă ligă şi încă unul cu pretenţii. Şi ca fapt divers, trebuie amintit că FC Kallon are în lot numai fotbalişti din Sierra Leone!