Răzvan Raț, Paolo Maldini de Doneţsk

Şahtior Doneţsk avea asigurat primul loc în grupă şi la scorul de 0-0, dar Răzvan Raț a dat recital în repriza a doua a meciului cu Braga. Impulsionat de comparaţia măgulitoare cu Maldini, pe care a făcut-o Mircea Lucescu, fundaşul stânga al echipei de fotbal a României, a reuşit în decurs de doar două minute să dea un gol şi o pasă de gol, acţiuni în urma cărora, “minerii” au obţinut a cincea victorie din grupă şi prima lor calificare în optimile Ligii Campionilor. De pe primul loc! De altfel şi pentru Răzvan Raț, acesta a fost primul său gol în Cupele Europene.

Răzvan Raț, protejatul lui Mircea Lucescu

Ori de câte ori Mircea Lucescu afirma că echipa sa este printre cele mai bune din lume, unii considerau că vorbeşte aiurea… Dar acum, el le-a răspuns. Încă odată, după ce în 2009, a câştigat Cupa UEFA. La fel s-a crezut mereu că Răzvan este un protejat al familiei Lucescu, mai ales că în ultimul timp Radu Ştefan a părut a fi mai în formă. Numai că lucrurile nu stau tocmai aşa.

Jucătorul născut la Piatra Olt, a mai lucrat cu Mircea Lucescu şi la Rapid Bucureşti, fiind unul dintre puţinii fotbalişti din istoria Rapidului ce şi-au trecut în palmares două titluri de campion (1999 şi 2003). Încă de pe acea vreme, Răzvan Raț a arătat fluctuaţii de formă, ceea ce i-a determinat pe oficialii din Grant să îl împrumute pentru jumătate de an la FCM Bacău, în 2001. Aici, olteanul a contribuit din plin la salvarea echipei de la retrogradare. Rapid l-a rechemat şi la doar doi ani distanţă l-a vândut la Şahtior Doneţsk, echipă pentru care joacă deja de opt sezoane.

Răzvan Raț, 70 selecții pentru România

La doar 29 de ani, fostul rapidist are 70 de selecţii în echipa naţională, pentru care joacă fundaş stânga, din anul 2002, de când a debutat. Niciun alt fotbalist tricolor nu a avut constanţa lui Răzvan Raţ în ultimul deceniu. Arareori se face remarcat în timpul unui meci, dat fiind faptul că nu excelează prin tehnicitate, ci mai degrabă prin disciplină tactică. În ciuda faptului că în unele cazuri pare că doarme pe teren, Raţ este un fundaş de care se trece destul de greu.

Șahtior face show în Liga Campionilor

Nu întâmplător, Mircea Lucescu îl păstrează în lot. Criticându-l public de nenumărate ori, nu a făcut altceva decât să-i stârnească orgoliul de fotbalist de clasă, care a ajutat Şahtiorul să câştige patru titluri, două cupe ale Ucrainei, trei supercupe, Cupa UEFA, dar şi să se califice în optimile Ligii Campionilor. O calificare ce părea oarecum că le stă la îndemână, având în vedere că Braga sau Partizan Belgrad dădeau impresia unor adversari inferiori valoric. Numai că Şahtior nu s-a calificat oricum, ci adjudecându-şi 15 dintre cele 18 puncte puse în joc.

Acum avem confirmarea: Şahtior este una dintre cele mai în formă echipe ale Europei, în timp ce Raţ este unul dintre oamenii săi de bază. Un om, care acum câţiva ani spunea mai în glumă, mai în serios că nu se va întoarce în România atât timp cât va mai putea juca fotbal…