Il Capitano Javier Zanetti – legenda lui Inter Milano

Multe cluburi europene au câte unul sau mai mulți fotbaliști reprezentativi. Este și cazul lui Internazionale Milano, la care de aproape 16 ani joacă extraordinarul Javier Zanetti. Ajuns în prezent la 37 de ani, argentinianul a sosit în Italia în 1995. Debutase deja în echipa națională și jucase foarte bine timp de două sezoane la Banfield. Chiar dacă marile cluburi sud-americane, River Plate și Boca Juniors îl doreau cu insistență, jucătorul a ales Europa. Începând cu acel an el, a evoluat pentru formația din Milano, doborând record după record. La patru ani distanță, în 1999, preia și banderola de căpitan al echipei. În același an a primit și ultima eliminare din carieră, într-un meci cu Parma, din Cupa Italiei.

Faptul că poate juca la fel de bine pe orice poziție din apărare sau de la mijlocul terenului a fost un atu ce l-a ajutat să atingă 725 de meciuri pentru Inter, în toate competițiile. Este al doilea la acest capitol, după legendarul Giuseppe Bergomi. În această perioadă, Zanetti a cucerit cu italienii 15 trofee! Cinci titluri, patru supercupe, trei cupe, dar și Cupa UEFA, Liga Campionilor și Campionatul Mondial al Cluburilor. Adică tot ce putea câștiga. A ratat doar Supercupa Europei.

Zanetti și longevitatea

Fotbalistul de 37 de ani este și deținătorul unor recorduri greu egalabile. Pe lângă faptul că a devenit omul lui Inter cu cele mai multe meciuri în Serie A, el îl va detrona pe Bergodi și în ceea ce privește totalul prezențelor în tricoul nerazzurilor (758), având în vedere că are contract până în 2013. În plus, cel poreclit “tractorul” a fost și cel mai bătrân marcator în Liga Campionilor. În toamna lui 2010, la 37 de ani și 71 de zile a punctat în victoria cu 4-3 împotriva lui Tottenham. Din păcate pentru el, recordul i-a fost doborât după numai două săptămâni de către atacantul marii rivale AC Milan, Filippo Inzaghi.

La echipa națională a debutat în 1994 și de atunci a jucat în 138 de jocuri, reușind și cinci goluri. Unul dintre ele, chiar la Cupa Mondială din 1998, în celebrul meci împotriva Angliei. Deși deține recordul de selecți pentru Argentina, el nu a evoluat decât la turneele finale din Franța și cel din Asia, din 2002. În 2006, după ce a jucat în calificări, selecționerul Jose Pekerman a luat scandaloasa decizie de a nu-l convoca pe Zanetti pentru Cupa Mondială. Mai mult, cu un an înainte, Javier era căpitanul aceleiași reprezentative, care cucerea Cupa Confederațiilor.

Javier Zanetti și cifrele sale

La 33 de ani, părea să fie ultima sa șansă de a juca la un nou mondial. Venirea lui Mourinho la Inter, în 2008, a schimbat radical datele problemei. Portughezul a construit o superechipă, care la finalul lui 2010 a devenit campioana Europei. Ajuns la 37 de ani, Inter i-a propus o prelungire contractuală de trei sezoane! Mai mult, el devine primul căpitan străin din istoria fotbalului italian ce reușește tripla într-un an (campionat, cupă și Liga Campionilor). Jucase și în preliminariile pentru turneul final din Africa de Sud așa că toate premisele indicau faptul că va fi om de bază în naționala Argentinei. Selecționerul Diego Maradona însă nu l-a oprit în lot, fapt ce a provocat un șoc și mai mare decât cel din 2006, în rândul iubitorilor fotbalului.

Practic, cele două episoade legate de Cupa Mondială au fost ghinioanele carierei lui Zanetti. Ferit de accidentări, el nu a avut niciodată probleme disciplinare, pe care antrenorii să i le reproșeze. Faptul că în perioada cât a stat la Inter, pe la club s-au perindat 16 tehnicieni, iar el a rămas mereu om de bază, spune multe despre calitatea sa umană. Până și Jose Mourinho l-a nominalizat recent între primii trei fotbaliști ca pregătire fizică, dintre cei pe care i-a antrenat. Ceilalți doi sunt Lampard și Cristiano Ronaldo.

Un adevărat lider

Cu toate acestea, Javier nu a vociferat niciodată și a continuat să onoreze convocările la prima reprezentativă, chiar și după Cupa Mondială din 2010. Bunul său simț și profesionalismul desăvârșit le-au atras simpatia tuturor fanilor lui Inter, care l-au numit Il Capitano. În mai mult de 18 ani de carieră el a jucat în peste 950 de meciuri și a marcat 33 de goluri. În plus, a mai câștigat și cele 15 trofee despre care pomeneam mai devreme. Dacă cifrele nu v-au convins, gândiți-vă că 14 dintre ele le-a luat după anul 2005, adică după ce a împlinit 32 de ani!

Asemenea lui Ryan Giggs sau Raul Gonzalez, Javier Zanetti este un exemplu elocvent de dăruire desăvârșită pe terenul de fotbal. Are contract până în 2013, dar poate da cineva asigurări că se va retrage atunci? La felul în care joacă, borna de 40 de ani s-ar putea să nu fie un impediment în continuarea carierei la cel mai înalt nivel.