Kenny Dalglish, meciul așteptat 25 de ani

Kenny Dalglish a revenit pe banca lui FC Liverpool după 20 de ani și a bifat pe 17 februarie 2011, o premieră. A câștigat cu “cormoranii” trei titluri, două FA Cup și patru Supercupe ale Angliei, dar nu reușise niciodată să conducă de pe bancă un meci în Cupele Europene. Explicația este una simplă, fiindcă din păcate pentru King Kenny, perioada în care a fost el tehnician pe Anfield, a coincis cu cea în care cluburile engleze au fost suspendate din competițiile continentale, ca urmare a dezastrului pe care suporterii lui FC Liverpool, l-au provocat pe stadionul belgian Heysel.

De faptul că cei mai buni manageri britanici sunt scoțienii, nu se mai îndoiește nimeni. Ferguson, Busby sau Shankly sunt exemple elocvente, dar Kenny Dalglish are chiar o poveste aparte. El s-a născut pe 4 aprilie 1951, la Glasgow și a fost un mare atacant. Deține atât recordul de selecții (102), cât și de goluri (30) pentru reprezentativa Scoției, iar la Celtic a făcut istorie ca jucător. La Liverpool s-a descurcat și mai bine, fiindcă începând cu 1977 și până în 1990 a jucat în 501 de meciuri în toate competițiile și a înscris 169 de goluri. Și nu greșesc, fiindcă dintre cei șase ani în care a antrenat Liverpool, Kenny a fost în cinci și jucător! Nu a evoluat prea mult în acest ultim interval, dar rămâne o performanță notabilă la acest nivel.

Kenny Dalglish

După 1991, nu a mai antrenat decât nouă ani, dar numai echipe de top: Blackburn Rovers, Newcastle United și Celtic Glasgow. Mai mult, în ultimul sezon în care a condus-o pe Blackburn, Dalglish a atins impresionanta performanță de a câștiga titlul, ajutat fiind de senzaționalul cuplu de atac Shearer – Sutton. Astfel, el a devenit doar al patrulea manager din istoria primei divizii englezești care cucerește titlul cu două formații diferite. Precedenții fiind: Tom Watson (Sunderland și Liverpool), Herbert Chapman (Arsenal și Huddersfield) și Brian Clough (Derby și Nottingham). A antrenat puțin, dar a intrat în istoria Marii Britanii. Din 2000 a trecut la funcții de birou, fapt pe care îl încercase fără foarte mult succes și între 1995 și 1997. Lumea nu mai auzise nimic de Kenny, dar în 2009, Rafael Benitez, antrenorul de atunci al lui Liverpool, l-a cooptat în stafful clubului, la nivelul formațiilor de tineret. Adevărata știre bombă a venit la începutul acestui an când, după ce Liverpool era bătută pe terenul lui Blackburn, tehnicianul Roy Hodgson este demis. Înlocuitorul? Nimeni altul decât Dalglish, care revine pe banca celei mai titrate echipe englezești a momentului, după fix 20 de ani. Decizia a părut inspirată, fiindcă după două înfrângeri consecutive, “cormoranii” au devenit foarte puternici, câștigând patru meciuri consecutive în Premier League, fără să primească gol! Este adevărat că, victoriile au fost flancate de două remize pe propriul teren, dar acest fapt nu este neapărat unul negativ, fiindcă până la urmă este vorba despre o serie de șase partide fără înfrângere în campionat, pe care Liverpool o reușise ultima dată în aprilie 2009.

O bilă albă, dublată de un moment emoționant pentru King Kenny. După cum spuneam, el a antrenat șase ani Liverpool, dar tocmai când echipa nu avea drept de joc în Europa, cu toate că domina categoric întrecerea internă. Totuși, la 59 de ani, Dalglish a avut șansa să conducă de pe bancă un meci în competițiile continentale. Orașul unde a avut loc premiera a fost Praga, acolo unde Liverpool a jucat pe 17 februarie, în fața Spartei. Echipa de pe Anfield nu a reușit să învingă, dar nici nu s-a făcut de râs. A scos un 0-0, care până la urmă o avantajează în perspectiva manșei secunde. A fost a șaptea partidă oficială în care Liverpool nu pierde, iar Cehia a devenit țara în care King Kenny a redebutat în Cupele Europene.