William Gallas, un francez, rege al Londrei

Pe 19 octombrie 1999, Manchester United, campioana en-titre din Liga Campionilor, pierdea cu 1-0 în fața lui Marseille, în prima fază a grupelor competiției. Marcatorul golului a fost un oarecare fundaș de culoare, William Gallas. Un an mai târziu, jucătorul a fost transferat de o viitoare mare rivală a “diavolilor”: Chelsea Londra.


William avea 24 de ani și încă nu debutase în echipa națională, astfel că nimic nu preconiza cariera ce avea să urmeze. Gallas s-a impus rapid în primul 11 al lui Chelsea și în cinci sezoane a jucat 224 de meciuri pentru “albaștri”, în toate competițiile, înscriind și 14 goluri. Francezul a purtat 13 pe tricou, număr inspirat după codul poștal pe care îl avea la adresa din Marsilia. A cucerit cu Chelsea două titluri (2005 și 2006), iar în apoi s-a transferat la marea rivală Arsenal, șocând lumea fotbalului britanic. Între timp, în 2002, jucătorul de culoare debutase și pentru naționala Franței, relativ târziu, fiindcă avea deja 25 de ani.


Pentru “tunari”, Gallas a îmbrăcat tricoul cu numărul 10, la inițiativa antrenorului Arsene Wenger. Denis Bergkamp, posesorul de până atunci, tocmai se retrăsese și tehnicianul francez nu a vrut să pună presiune pe un alt fotbalist din ofensiva lui Arsenal. Astfel, fundașul a devenit decarul echipei, pentru care a jucat de-a lungul a patru ani în 140 de partide. A dat 16 goluri în toate competițiile, dar nu a cucerit niciun trofeu. Ajuns la 33 de ani, cariera sa părea la apus. În 2010, Arsenal nu i-a mai prelungit contractul, dar ceea ce avea să urmeze îl va face să intre definitiv în istoria fotbalului.


Harry Redknapp l-a transferat la Tottenham Hotspur, propunându-i un contract pe un sezon. Astfel, Gallas devine primul fotbalist care va îmbrăca tricoul celor trei mari echipe londoneze. În primul sezon în tricoul “coțofenelor”, francezul nu a marcat încă, dar a contribuit decisiv la calificarea echipei în sferturile Ligii Campionilor, scoțând o minge de pe linia porții, în returul optimilor cu AC Milan. Deși a debutat târziu în reprezentativa “Cocoșului Galic”, Gallas a adunat până acum 84 de selecții și a reușit să dea și cinci goluri.

Unul dintre ele va rămâne pentru veșnicie în catastifele sportului rege. Se întâmpla în noiembrie 2009. Franța juca acasă returul barajului pentru accederea la Cupa Mondială, împotriva Irlandei. “Les Bleus” bătuseră cu 1-0 la Dublin și părea o facilitate obținerea calificării, dar irlandezii marchează și împing meciul în prelungiri. Cu ultimele eforturi, jucătorii lui Domenech inițiază o acțiune de atac. Henry preia mingea cu mâna și apoi îi pasează lui Gallas, care împinge balonul în poartă. Se dă gol și selecționata Hexagonului merge la Cupa Mondială din Africa de Sud.

A câștigat cu Franța Cupa Confederațiilor în 2003 și a devenit vicecampion mondial în 2006, dar lumea și-l va aminti mereu drept primul fotbalist care a jucat la cele trei mari puteri ale Londrei: Chelsea, Arsenal și Tottenham.