În 2007, IFFHS includea multipla campioană a statului Chile, Colo Colo Santiago, între primele 30 cele mai bune echipe din istoria fotbalului. Faptul că au cucerit 29 de campionate interne și că sunt singurul club chilian ce nu a retrogradat niciodată din prima ligă, a contribuit din plin la acest statut. Mai mult, echipa este singura din statul andin ce a cucerit o Copa Libertadores. Se întâmpla în anul 1991.
Colo Colo, important club de fotbal!
Dincolo de aceste performanțe, Colo Colo reprezintă într-adevăr ceva exotic. În primul rând, formația provine din capitala Santiago, dar de fapt joacă în orașul Macul, ce are 112.000 de locuitori. Așezarea se află într-adevăr în aria metropolitană a capitalei, iar clubul joacă aici din 1989, când o arenă de peste 45.000 de locuri a fost inaugurată. Apoi, ciudată este și denumirea: Colo Colo. În mod sigur iubitorii fotbalului ar înțelege orice titulatură, mai puțin una de acest gen. Lucrurile totuși nu sunt atât de complicate, fiindcă în realitate, colo-colo este o specie de felină foarte populară în America de Sud. E vorba despre leopardus colocolo, care este asemănătoare unei pisici, atingând lungimi de 51-76 de centimetri (fără coadă) și o greutate între între 3 și 7 kg. Specia trăiește doar în America de Sud, cu precădere în zona Anzilor și are o speranță de viață între 9 și 16 ani. Ea mai poartă numele și de pisica de Pampas și are un colorit ce variază între gri și maro închis.
Alte denumiri curioase din fotbal
Dar de ce nu apare pe stema clubului felina, vă veți întreba. Corect, simbolul este un indian, iar acest fapt se explică prin faptul că în 1925, numele formației din Santiago nu a fost dat după animal, ci după un șef de trib mapuche, ce se numea tot Colo Colo. Chiar și așa, Colo Colo Santiago poate intra în galeria echipelor ce au legături mai mici sau mai mari cu o necuvântătoare. Dacă în ligile nord-americane de bascket, hochei pe gheață sau baseball există numeroși “rechini”, “rațe”, “tauri” sau “urși”, trebuie să spunem că fotbalul european este și el foarte bogat în simboluri faunistice. Puține sunt cele ce au numele efectiv asociat cu un animal, dar suficiente sunt cluburile puternice care au pe stemă așa ceva:
– Wolverhampton Wandereres – lupii;
– Chelsea Londra – leii;
– FC Liverpool – cormoranii;
– Newcastle United – coțofenele;
– Sheffield Wednesday – bufnițele;
– CF Valencia – liliecii;
– Universitatea Craiova – lei;
– Dinamo București – câinii roșii;
– Unirea Urziceni – lupii;
– Sporting Lisabona – lei;
– Benfica Lisabona – vulturii;
– FC Nantes – canarii;
– Sedan – mistreții;
– UD Palermo – vulturii;
– FC Koln – țapii.
Dar există și formații care deși au pe stemă un animal, nu sunt poreclite după acesta. Cel puțin nu în mod regulat. Iată o listă a cluburilor ce au drept simbol o necuvântătoare: OSC Lille (câinele), Juventus Torino și AC Torino (taurul – simbol al orașului), Rapid București (vulturul), Lazio Roma (vulturul), FC Copenhaga (leul), Twente Enschede (calul), Glasgow Rangers (leul) și exemplele pot continua și mai departe, dar mai important este să evidențiem acele cluburi, care deși au pe emblemă un animal, sunt cunoscute sub altă titulatură. Cel mai bun exemplu este gruparea Brescia Calcio, pe care lumea o cunoaște sub porecla de “rândunelele”, în ciuda faptului că, pe sigla formației, apare un… leu.
Un caz mai cunoscut iubitorilor de fotbal românesc este acela al echipei FCM Bacău. Toată lumea îi știe drept “taurii furioși” și asta fiindcă astfel s-a intitulat galeria. În realitate, pe stema clubului apar două păsări. Doi porumbei!
În mod sigur există mult mai multe echipe de fotbal cu asocieri din lumea necuvântătoarelor, dar scopul materialului era acela de a vă familiarize cu excentrica Colo Colo Santiago. Pe viitor, veți putea citi scurte povești despre cluburi cel puțin la fel de ciudate. Vi se pare că o caramea sau un cutremur poate avea legătură cu fotbalul? Aflați asta în curând!