Caramele și cutremure… În fotbal! Povești fabuloase!

Poreclele cluburilor de fotbal sunt printre cele mai haioase, dar unele chiar întrec orice imaginație. Cele mai concludente exemple vin din Anglia, Spania și SUA, unde există echipe, poartă niște pseudonime cel puțin curioase. Pentru a elucida misterul să spunem că este vorba despre Everton, Villareal și San Jose… Earthquakes! Everton, marea rivală a lui FC Liverpool este cunoscută sub numele de “The Toffees” sau pe românește, “Caramelele”. Totul a pornit din momentul în care echipa s-a mutat pe stadionul pe care joacă și în prezent, Goodison Park. Pentru acest fapt sunt mai multe explicații, dar cea mai plauzibilă este aceea a existenței în apropierea terenului a unui magazin de caramele, Mother Noblett’s, care printre numeroasele sortimente, comercializa și celebre caramele mentolate numite chiar “Everton”. Legătura simbolică dintre club și magazin era asigurată de o tânără, care înaintea fiecărui meci, intra pe teren cu astfel de dulciuri și le arunca în tribune. O altă explciație pentru “supranumele” lui Everton este aceea că, în apropierea terenului exista o casă numită “Ye Anciente Everton Toffee House”. Edificiul era localizat lângă hotelul Queen’s Head, acolo unde aveau loc pe vremuri, conferințele clubului.

Dar echipa care a câștigat nouă campionate, cinci Cupe și o Cupă a Cupelor nu a avut numai o poreclă. În timpul când formația din Liverpool juca în echipament negru, fanii o botezaseră “The Black Watch”, după numele unui faimos regiment militar. Cu toate acestea, asocierea nu mai este de mult de actualitate, întrucât Everton a început să utilizeze culoarea albastră încă din anul 1901!

Povești din fotbal

Cu un nume cel puțin la fel de haios, Villareal are o poveste mai simplă. O puternică echipă spaniolă a ultimilor ani, aceasta provine dintr-un oraș cu puțin peste 50 de mii de locuitori. Înființată în 1923, Villareal este cunoscută în cercuri largi și ca “Submarinul Galben”. Porecla provine din anul 1967, când formația juca în liga a treia. Echipamentul galben și melodia celor de la The Beatles, cu același nume, celebră în acea perioadă, au atras pseudonimul care a rămas și în ziua de azi, în ciuda disputei cu o altă reprezentantă a fotbalului spaniol: Cadiz. Având aceeași culoare galbenă, formația din sudul țării a intrat într-o dispută cu cei de la Villareal cu privire la titulatura de “adevăratul submarin galben”. Însăși mascota lui Villareal este un personaj amuzant cu cap de submarin!


Dacă în Europa, astfel de nume haioase rămân la stadiul de poreclă, peste ocean lucrurile stau complet diferit. Cel mai bun exemplu este echipa de soccer din San Jose. Earthquakes! Da, un club de fotbal poartă numele de “cutremurele”! Echipa a luat ființă în 1995, dar abia în 1999 a primit acest pseudonim “apocaliptic”. Este cunoscută prezența în regiunea orașului, a temutei falii San Andreas, care transformă cutremurele într-un fenomen cotidian, dar chiar și așa, numele echipei de fotbal este unul extrem. Americanii dovedesc încă odată o bogată imaginație când este vorba să boteze un club sportiv, iar pentru noi, cei de pe continentul fotbalului adevărat, San Jose Earthquakes nu poate stârni altceva decât zâmbete… Sau cine știe, poate se va forma și în România vreo echipă Cutremurele Vrancea ori măcar Seismul Focșani.