Povești despre World Cup: desculții fotbalului. La propriu!

World Cup, o competiție unică! Cupa Mondială din 1950, s-a disputat reunind la start doar 13 formații. Un număr total neobișnuit pentru asemenea competiție, cu atât mai mult cu cât în una dintre grupe, anume ultima, au jucat numai două țări: Uruguay și Bolivia. Situația a fost cauzată de abandonul Franței. Dar nu doar europenii au abandonat, ci și o națiune despre care nimeni nu a auzit mare lucru, din punct de vedere fotbalistic vorbind. India s-a calificat în 1950 pentru prima și ultima dată la un turneu final de Cupă Mondială. Ei chiar au fost repartizați în grupă cu Italia, Paraguay și Suedia, dar au refuzat să participe dintr-un motiv incredibil: FIFA le-a interzis să joace desculți! La Olimpiada din 1948, indienii jucaseră fără încălțări, dar pentru această competiție federația internațională nu le-a putut accepta doleanța. Unele voci susțin că acest fapt este o pură speculație și că de fapt asiaticii nu au onorat calificarea la Cupa Mondială din cauza costurilor imense pe care le-ar fi implicat deplasarea în Brazilia.

Haiti la World Cup

O poveste tristă despre cum sărăcia poate învinge fotbalul. Există însă și întâmplări cu final fericit. Haiti este un stat greu încercat de-a lungul timpului: sărăcie, holeră, cutremur devastator șamd. Echipa națională nu este una strălucitoare, ocupând în prezent un modest loc 96 în clasamentul FIFA. Cu toate acestea, Haiti a găzduit și câștigat în 1973 Gold Cup, un fel de EURO al continentului nord american. Pare o competiție lipsită de prestigiu, dar din cele 21 de ediții, 15 le-au câștigat puternicele reprezentative ale SUA, Mexic și Costa Rica. Petele de culoare s-au numit: Guatemala, Honduras, Haiti și Canada, de două ori, cel mai recent în 2000.

În Gold Cup o figură surprinzătoare a fost și selecționata Antilelor Olandeze. În prezent pe locul 150 în ierarhia FIFA, echipa insulară a ocupat locul trei la această competiție în anii 1963 și 1969. Dacă ne gândim că un stat mai mare precum Cuba care a participat și la o Cupă Mondială, nu a ocupat niciodată decât maximum locul IV, atunci realizăm că ceea ce au izbutit cei din Antile este cu adevărat un succes istoric.

Dacă nu v-am convins cu Gold Cup, atunci aruncați-vă o privire și asupra Cupei Africii pe națiuni. Competiția a debutat în 1957 și de atunci Egipt, Ghana sau Camerun au câștigat titluri pe bandă rulantă. Dar vă vine să credeți că state precum Etiopia sau Sudan au fost și ele campioane? Ei bine, fiecare a luat câte un titlu, în anii în care au fost și gazde. Etiopia a învins în finala din 1962 Egiptul, în timp ce Sudan a trecut, opt ani mai târziu, de Ghana. Astfel, două țări africane, inexistente în acest moment din punct de vedere fotbalistic, se pot lăuda cu performanțe remarcabile în trecut.