Eterna problemă a naturalizării

Eterna problemă a din fotbalul românesc suferă mai ales la nivel de echipă naţională. Ajunşi pe locul 56 în lume, începem să nu vedem alte soluţii pentru prima reprezentativă, decât naturalizarea fotbaliştilor străini de valoare ce joacă în România. Evident, lucrul acesta nu poate fi în niciun caz un răspuns care să soluţioneze dificultăţile tot mai accentuate pe care le traversăm. Cinci ani necesari unui fotbalist să joace în România, pentru a primi cetăţenia?! Pare o glumă bună…

Marea problemă

Problema nu este aceasta. În mod sigur, dacă îţi doreşti, o cetăţenie poate fi căpătată şi mai repede, dar stăinii de la noi nu prea par dispuşi să obţină aşa ceva. Toţi critică faptul că jucători valoroşi din Liga I trebuie naturalizaţi, dar puţini au ascultat ceea ce bine a zis Victor Piţurcă: “Dacă vor să intre în vederile mele, să îşi ia întâi cetăţenia şi apoi discutăm”. Corect! Pentru a fi cetăţean al unui stat, numai tu singur poţi începe să demarezi procedurile în vederea săvârşirii acestui lucru. Aşa că Cesinha, Spadacio, Culio, Moraes, Eric sau oricare asemenea lor, nu de puţine ori, au spus că ar juca pentru naţionala României, iar fanii înfierbântaţi i-au luat la ţintă pe oamenii de fotbal care nu urgentează naturalizarea lor. Dar ce ar putea aceştia să le facă? Să-i ia de mână şi să-i ducă la instituţiile statului în vederea obţinerii celor necesare? În niciun caz.

Când nu ai nicio şansă să joci pentru echipele Braziliei şi Argentinei este normal să declari că ţi-ar plăcea să aperi tricolorul. În realitate însă nu le-ar plăcea, asta e problema. Nici n-ar avea de ce să le surâdă această idee, mai ales când situaţia actuală a României, atât din punct de vedere socio-economic, cât şi fotbalistic, este la pământ.

Problema naturalizarii

Trebuie să ne ridicăm acolo unde am fost, prin forţe proprii, fără ajutorul unor himere ce ne îndeamnă să credem în falşi patrioţi. O echipă naţională trebuie să fie formată din fotbalişti cu sorginte autohtonă! Veţi spune că Germania are în componenţă mulţi fotbalişti cu alte origini, numai că ezitaţi să vă gândiţi la faptul că dintre ei mulţi chiar s-au născut pe teritoriul statului, iar alţii au venit acolo de foarte mici. În plus, este firesc să se întâmple asta într-un stat precum Germania. Orice polonez, brazilian, ghanez, turc sau croat care vine aici, cu siguranţă îşi va dori şi cetăţenia. Pe când pe a noastră cine să o dorească?   Pentru ce? După ce că noi înşine urmărim să plecăm în număr cât mai mare din ţară, cum putem crede că Spadacio sau Moraes ar face totul ca să lupte cu ardoare, pe terenul de joc, pentru ticolor? Să fim serioşi…

Soluția?

Doar noi ne putem salva, deşi la cum evoluează lucrurile, fotbalul românesc nu are niciun viitor. Frumoasele stadioane pe care le construim, s-ar putea să fie mereu goale…