Legenda din Manchester

   

     Timp de opt ani, a jucat pentru Manchester United. Între 1991 şi 1999. În această perioadă “diavolii roşii” nu au pierdut niciodată în faţa lui Manchester City, marea rivală concitadină. În 2003, s-a întors în oraşul în care s-a consacrat, dar tocmai la City. A stat un sezon aici, reuşind să o învingă pe United odată, iar pe Old Trafford a obţinut împreună cu echipa sa o remiză. Astfel, a intrat în istorie ca fotbalistul ce nu a pierdut niciodată un derby al oraşului Manchester. Dacă încă nu v-aţi dat seama despre cine este vorba, ţin să menţionez că numele său este Peter Boleslaw Schmeichel.

    Celebrul portar danez, cu tată polonez, s-a confundat cu echipa de legendă a lui Manchester United din deceniul trecut. Pe lângă numeroasele succese obţinute aici, se poate lăuda cu un număr impresionant de meciuri jucate pentru echipa naţională, 129. Timp de 14 ani (1987 – 2001), a fost opţiunea primă pentru Danemarca, cu care a participat la patru campionate europene,  dintre care cel din 1992 câştigat. A jucat şi la mondialul din 1998, iar în 2000, a reuşit să înscrie şi un gol pentru prima reprezentativă, în amicalul cu Belgia, dinaintea Campionatului European.

     Revenind la echipele de club, trebuie spus că Schmeichel a îmbrăcat tricoul a patru mari formaţii europene: Brondby (unde a câştigat şi trei titluri), Sporting Lisabona (şi aici campion odată), Aston Villa şi Manchester City. Cu toate acestea, de remarcat s-a remarcat la gigantul Manchester United, în curtea căruia a ajuns la 28 de ani. Pentru doar jumătate de milion de lire sterline! Ulterior, el a devenit unul dintre cei mai titraţi fotbalişti din istoria lui Manchester United, câştigând cinci titluri, trei cupe, dar şi prima Cupă a Ligii din istoria clubului, fondat în 1878. Mai mult, în anul 1999, a realizat tripla istorică, obţinând pe lângă cele două trofee interne şi Liga Campionilor. La 36 de ani, danezul era căpitanul echipei care aduce cel de-al doilea trofeu european suprem pentru oraşul Manchester.

     În cele 10 sezoane petrecute în fotbalul britanic a fost desemnat de două ori cel mai bun portar din lume (1992, 1993), dar a stabilit şi un record încă neegalat: În 42 % dintre meciurile jucate nu a primit niciun gol. Şi a evoluat în 350 de partide…

     Pe lângă performanţele sale extraordinare, Schmeichel s-a remarcat în Premier League şi pentru intervenţiile, marcă înregistrată. Aşa cum Higuita, are “lovitura scorpionului”, aşa şi danezul este recunoscut pentru parada “starfish”. Da, aţi citit bine. Numele provine, de la poziţia corpului său, în momentul în care sare după minge. Un bun exemplu de săritură tip “peşte – stea” s-a consumat în sfertul de finală al Ligii Campionilor, din 1999, când a parat şutul lui Ivan Zamorano, de la Inter Milano. Totodată, Peter, era cunoscut şi pentru jocul său extraordinar de picior, mai ales când degajările sale din drop se transformau în pase decisive pentru coechipieri. Despre obişnuinţa sa de a urca în careu la faze fixe, am vorbit când am pomenit despre golul marcat pentru naţională. Pe lângă acesta, el a mai punctat de 10 ori în carieră, 8 reuşite consumându-se în prima ligă a Danemarcei.

      Nonconformismul combinat cu statura impozantă şi cu talentul extraordinar, l-au transformat pe danez într-unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi fotbalişti ai generaţiei sale. Însuşi exigentul Sir Alex Ferguson i-a arătat consideraţia sa, fapt ce reiese dintr-un episod petrecut în 1994, când managerul scoţian l-a certat aspru pe portar, pentru prestaţia sa dintr-o partidă de campionat cu Liverpool. Cel din urmă nu s-a lăsat intimidat, ba din contră, i-a răspuns antrenorului printr-un “şirag” de “vorbe oribile”. Atipic, pentru el, Ferguson a îngropat securea războiului şi nu a încercat să scape de el, aşa cum a făcut de exemplu, cu alte două nume grele şi anume Beckham şi Cristiano Ronaldo (care oricum nu mai dorea să rămână…).

     Cu alte cuvinte, aceasta este evoluţia lui Schmeichel la Manchester United. Opt sezoane presărate cu 10 trofee. Acum, un alt portar danez vine pe Old Trafford. Are 26 de ani, se numeşte Anders Lindegaard şi provine de la modesta formaţie norvegiană Alesunds. Să fie el urmaşul “marelui danez”? Pare un nume incomparabil mai necunoscut, dar câţi auziseră de Peter Schmeichel, în 1991, când pleca de la Brondby, cu destinaţia Manchester, pentru doar 530 mii de lire sterline..?