Povestea unui club inedit, CD Tenerife. Spania n-a avut de-a lungul timpului foarte multe echipe de un înalt nivel. Real Madrid, Barcelona, poate Bilbao, Atletico Madrid sau Valencia, dar în rest numai apariții meteorice pe cea mai înaltă scenă a fotbalului european. Dacă în ultimul deceniu au reușit să ne surprindă nume precum Deportivo La Coruna, Villareal, Sevilla sau chiar Espanyol și Sociedad, puțini știu că în anul 1997, în semifinalele Cupei UEFA, a ajuns un nume obscur al fotbalului iberic: CD Tenerife. Și totul datorită unui antrenor german.
Jupp Heynckes, omul din spatele lui CD Tenerife
Clubul din capitala Insulelor Canare, a luat naștere în anul 1922, dar a ajuns în liga secundă spaniolă abia în 1953. După alți opt ani a promovat în premieră, în cel dintâi eșalon al statului. Nu a stat decât un an, întorcându-se apoi în mediocritate. În 1987, după o lungă perioadă în care CD Tenerife a pendulat între a doua și a treia ligă, izbutește a doua promovare în Primera Division, în urma unui baraj câștigat în fața lui Real Betis Sevilla. Începând cu acest an, clubul cunoaște o epocă înfloritoare, ce culminează în anul 1993 cu un loc cinci, pe când antrenor la echipă era fostul mare internațional argentinian, Jorge Valdano. În 1995, conducerea tehnică o preia Jupp Heynckes. Cunoscutul antrenor german reușește și el să ducă echipa, încă de la sfârșitul primului sezon, pe locul cinci, dar și în sferturile de finală ale Cupei.
Totuși, în anul competițional 1996-1997, Heynckes avea să depășească orice altă performanță din istoria echipei insulare. La a doua participare europeană, Tenerife atinge semifinalele Cupei UEFA. La finele lui 1994, clubul se putea lăuda că a eliminat din această competiție pe Auxerre și Olympiacos Piraeus, cedând în cele din urmă în fața lui Juventus Torino, dar acum datele problemei au fost altele. Cu un tehnician experimentat pe bancă, Tenerife o elimină, e drept cu oarecare emoții, pe Maccabi Tel Aviv. În turul următor îi aștepta mult mai puternica Lazio. În urma victoriei cu 1-0 a romanilor, lumea nu avea să bănuiască nicio clipă că, echipa italiană, nu se va califica în optimi. Nici măcar când la pauză era 3-2, pentru micuța formație din Spania, asta pentru că Simone Inzaghi avea să egaleze în chiar minutul 46. 3-3 și părea imposibil ca insularii să puncteze de două ori. Dar au făcut-o și nu oricum, ci până în minutul 62! Jumătate de oră echipa lui Heynckes a putut gestiona un halucinant 5-3.
Povestea unei echipe speciale
În optimi urmau să joace împotriva altui colos al fotbalului european, fosta campioană continentală, Feyenoord Rotterdam. Primul meci la Tenerife, se încheie 0-0 așa că din nou oamenii de fotbal consideră că spaniolii nu mai pot, în niciun caz să emită pretenții la calificare. Deja își depășiseră condiția și nu mai aveau nici avantajul propriului teren în meciul decisiv. Pe De Kuip, Felipe o aducea pe Tenerife în avantaj încă din minutul 5, așa că, se părea că Feyenoord va avea mult de muncă. Dar echipa olandeză nu s-a mobilizat cum ar trebui și în ultimul minut al primei reprize a mai primit o lovitură: 0-2. Probabil că, nici măcar atunci batavii nu s-au panicat. Considerau că o repriză este suficientă pentru a reveni, dar n-a fost. Mai mult, Juanele și Pablo Paz au urcat scorul la un neverosimil 0-4. Deja cărțile erau pe față. CD Tenerife atingea sferturile, în ciuda celor două goluri târzii marcate de Feyenoord. 4-2, după 5-3 și elevii lui Heynckes păreau capabili de și mai mari performanțe în acel sezon competițional.
Cu atât mai mult, cu cât în sferturi o întâlneau pe IF Brondby Copenhaga. Un club puternic, dar indubitabil inferior față de precedenții doi adversari. Tenerife juca primul meci din nou pe teren propriu. Un gol din partea lui Ebbe Sand și ibericii sufereau prima înfrângere din istorie, în fața propriilor suporteri, în meciurile din Europa. Deja era greu să-și mai revină. Apărarea era esențială în retur. Și într-adevăr, CD revine și marchează în primele 90 de minute. Partida intră în prelungiri, iar meticulozitatea arătată de ambele formații indică faptul că loviturile de departajare vor fi cele ce vor decide calificata. Dar în minutul 119, Antonio Mata amuțește un întreg stadion. Tenerife câștigă cu 2-0 și Brondby este eliminată.
Final de drum pentru Tenerife, în fața lui Schalke 04
Urma semifinala. O semifinală de vis, în compania puternicei Schalke 04. Nemții veneau după ce o scoseseră pe Valencia, dar oare mai putea opri cineva gruparea lui Heynckes? După cum începea și această dublă manșă, se părea că nu. Un gol în minutul 6 i-a adus o nouă victorie lui Tenerife pe propriul teren. 1-0, dar gazdele s-au calificat mereu după ce au fost puse în dificultate în manșa întâi… Acum erau favoriți și acest fapt putea să creeze o imensă presiune pe niște jucători, lipsiți totuși de experiență. Echipa a rezistat bine la Gelsenkirchen, până în minutul 68, când Linke a restabilit egalitatea per ansamblul celor două manșe. A fost unicul gol în primele 90 de minute. Un nou meci cu prelungiri pentru spanioli. La acest capitol aveau experiență, dar din păcate calculele le-au fost date peste cap de golul din minutul 107 al belgianului Marc Wilmots. Schalke se califică în finală, pe care o va și câștiga.
Pe de altă parte, CD Tenerife va rămâne mereu cu amintirea acestui parcurs excepțional, care cu greu va mai fi egalat în viitorul apropiat. Odată cu plecarea lui Jupp Heynckes, la finalul acelui an 1997, clubul a mai rezistat în prima ligă doar două sezoane. A revenit totuși pentru a treia oară în Primera în 2001, sub “bagheta” lui Rafael Benitez, dar nu a stat aici decât o stagiune. Apoi, timp de șapte ani nu a mai apărut pe prima scenă. Ultima revenire s-a consumat în 2009, dar și aceasta a luat sfârșit după numai un an.